Europas bästa rollerderby-lag möts i turnering i Berlin

Europas bästa rollerderby-lag möts i turnering i Berlin

I helgen avgörs Track Queens – Battle Royal. Det är den första officiella rollerderby-turneringen i Europa någonsin. Stockholm Roller Derby är ett tio lag som blivit uttagna till att tävla, men laget har haft svårt att hitta träningslokaler under hösten.

Från fredagen den 16:e till söndagen den 18:e november möts tio av Europas bästa rollerderby-lag i en turnering i Berlin. Lag från Tyskland, Sverige, England, Skottland, Finland och Belgien möts. Ett av två svenska lag är Stockholm Roller Derby.

– Vi har sett fram emot och tränat för den här turneringen sedan i våras, och jag tror att vi har chans att hamna på topp tre eller topp fyra. Men vi kommer att möta tuffa motståndare, speciellt lagen från Berlin, London och Glasgow, säger lagkapten Karolina ”Swede Hurt” Gabrielsson Berglöf.

Roller derby är en fullkontaktsport där två lag spelar på en oval bana. En spelare i varje lag gör poäng genom att passera motståndarlagets spelare, som i sin tur ska hindra den här spelaren från att ta sig förbi. Stockholm Roller Derby startades 2007, och är i dag rankat som ett av Europas bästa.

Men Stockholms brist på träningslokaler har drabbat Stockholm Roller Derby hårt. Så länge vädret tillät tränade laget på i en utomhusrink på Värmdö. Men de senaste veckorna har laget knappt fått några träningstider. Från att ha tränat tre gånger i veckan har laget nu bara en stående träningstid. Detta är inte tillräckligt för ett lag på 60 personer, där alla ligger på olika nivå, från landslagsspelare till nybörjare.

– Det är nedslående att ha ett lag med motiverade tjejer med stor potential, och sedan inte kunnat träna. Förhoppningsvis kommer det inte att märkas den här turneringen, men om vi bara får träna en gång i veckan så kommer det att märkas i framtida tävlingar. Det känns orättvis. I Malmö, till exempel, tränar de fem dagar i veckan, säger Karolina ”Swede Hurt” Gabrielsson Berglöf.

Stockholm Roller Derby är sedan 2011 medlemmar i Svenska Skridskoförbundet och lärlingsmedlemmar i WFTDA, Womens Flat Track Derby Association. 

Besök rollerderby.se för mer information eller kontakta:

Annika Berge, Pressansvarig
070 524 30 02, media@rollerderby.se

Malin Eneström, Presskontakt
0708 30 21 96, media@rollerderby.se

Nattis Mörkenstam, Spelare och en av Stockholm Roller Derbys grundare
073 697 78 31, media@rollerderby.se