Stockholm Roller Derby skriver historia – igen

– I roller derby är det vanligast att olika klubbar spelar mot varandra, och eftersom det inte har varit något VM tidigare har det inte varit aktuellt att sätta ihop några landslag tidigare. Men nu kontaktade Finland oss och frågade om vi ville spela en övningsmatch mot dem och de ville vi gärna, säger Karolina ”Swede Hurt” Gabrielsson Berglöf, som är huvudtränare för Team Sweden.

I helgen som gick hölls ett träningsläger för Team Sweden i Malmö.

– Det har gått jättebra, alla var peppade på att spela med varandra och spela matchen i helgen. Det är kul att se de spelare som är toppspelare i sina hemmalag höja sig ytterligare när de spelar med varandra, säger Karolina Gabrielsson Berglöf.

Det svenska laget, Team Sweden, utgörs av spelare från Stockholm Roller Derby, från malmölaget Crime City Rollers och från två lag i London. Stockholm Roller Derby har sju spelare med i Team Sweden, en av dem är Kristina ”Kix deVille” Eriksson.

– Matchen i Finland blir lite av en uppvärmning inför Toronto och det blir första gången de två landslagen får mäta sina styrkor. Efter helgens träning med det svenska laget känner jag mig dock trygg, det funkade riktiga bra att samarbeta även då många av oss inte spelat ihop förr, säger hon.

Roller Derby är en fullkontaktsport på rullskridskor och den utövas främst av kvinnor. Två lag med fem spelare i varje lag tävlar på en oval bana. En spelare i varje lag, den så kallade jammern, tar poäng genom att passera motståndarlagets spelare. De övriga spelarna, de som kallas blockers, ska i sin tur förhindra motståndarlagets jammer samtidigt som de hjälper sin egen jammer att ta sig förbi.

Det första världsmästerskapet i roller derby hålls den 2-4 december i Toronto, Kanada. Lag från bland annat USA, Kanada, England, Tyskland, Frankrike, Australien, Brasilien och Argentina deltar.

Matchen spelas den 8 oktober kl 18.00 i Pasila Sports Hall i Helsingfors, Finland.

För mer information:

http://www.teamswedenrollerderby.com/

http://rollerderbyworldcup.blog.com/

www.rollerderby.se

Besök rollerderby.se för mer information eller kontakta:

Annika Berge, Pressansvarig: 070 524 30 02, media@rollerderby.se

Nattis Mörkenstam, Spelare och en av Stockholm Roller Derbys grundare: 073 697 78 31, media@rollerderby.se