Vinst för Stockholm Roller Derby

Stockholm Roller Derbys första hemmamatch blev en succé. 700 personer kom för att se Stockholm Roller Derby vinna över Hamburg Harbor Girls. Stockholm rullade in 150 poäng mot Hamburgs 55 poäng.

– Det känns helt fantastiskt. Jag hade nog väntat mig att det skulle vara lite jämnare, men det är kul att kunna bjuda publiken på en sån match, och att visa hur grymma vi är, säger Jenny ”HussInsane” Kjellbom, lagkapten för Stockholm Roller Derby.

Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor. Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och poäng delas ut till en spelare som kör förbi varje medlem av motståndarlaget. Sporten utövas främst av kvinnor.
– Hamburg Harbor Girls är väldigt fysiska spelare, och när vi spelade kunde vi ibland höra hur de skrek åt spelarna att ”attackera allt i gult”, alltså oss. Men vi var ett taktiskt och fysiskt bättre lag, säger Jenny Kjellbom.

Evenemanget var helt slutsålt och de 700 personerna i publiken kunde välja mellan att sitta på läktarna eller på ”suicide seats”, platserna precis utanför banan där spelare som tacklats sladdar ut i publiken. För många var det första gången de kom i kontakt med sporten.
– Det var jättekul. Det var som feststämning trots att det är sport, coola kläder och bra musik. Jag vill också börja spela nu, jag är sugen på att tackla och få utlopp för lite aggressioner, säger Lisa Steneberg.

Den 11 juni spelar Stockholm Roller Derby åter match i Stockholm, då mot Kallio Rolling Rainbows från Finland.
– Kallios spelare är väldigt tekniskt duktiga, de vet hur man sätter hårda tacklingar, samtidigt som de spelar för att ha kul. Det här blir nog en jämnare match som avgörs mer mot slutet, säger Jenny Kjellbom.

 

Stockholm Roller Derby startade 2008 och har sedan dess växt till ca 50 medlemmar. STRD är en ”all-girls” league, det vill säga de som spelar är kvinnor över 18 år. STRD är en ideell förening som är religiöst och politiskt obunden.